Weboldalak mobilra

Weboldalak mobilra optimalizálása, és mobil weboldalkészítés 

Az internetezők között rohamosan terjed a mobileszközök használata. Saját méréseink szerint 2012-ben a webezők 4,5%-a 2013-ban már 9,5 %-a valamilyen mobil eszközzel kapcsolódott az internetre.

 

          
Hagyományos weboldal megjelenése mobilon.
A kis betűméret miatt nagyítani kell, két irányban kell görgetni.
   Mobilra optimalizált weboldal.
Ez a köztes megoldás működik monitoron is, de ha mobilon nyitjuk meg, felismeri ezt, és átrendeződik.
   Mobilra fejlesztett weboldal.
Ez az oldal kimondottan mobiltelefonra készül. Érzékeli, ha a normál weboldalt mobilról hívják meg és átirányít erre az oldalra.

 

A mobilnetezők száma a duplájára nőtt egy év alatt. 

Még egy fontos dolgot mutat a statisztika, a mobilról érkezők fele annyi oldalt néznek meg, mint a nem mobilos felhasználók, és körükben a visszafordulási arány is 10-15%-kal nagyobb. 

Ami nem csoda, hiszen a weboldalak többsége mobil eszközön ma úgy néz ki, mint a baloldali képen.

Ahhoz, hogy valamit látni lehessen az oldalból, először is nagyítani kell, aztán az olvasáshoz követni kell a sorokat, ujjunkkal jobbra-balra mozgatva a képernyőt.  Ez nem túl kényelmes, ezért 
a felhasználók nem szeretik, 
és hamar feladják. További nehézséget jelent ezeken az oldalakon a menü használata, a linkekre kattintás vagy az űrlap kitöltés. 


Mit lehet tenni? 

1. Mobil optimalizált webszerkesztő keretrendszer 

Cserélje le a weboldalszerkesztő rendszerét egy olyanra, ami képes érzékelni, ha mobil eszközzel nyitják meg az oldalt! A tartalmat a mobiltelefon kijelzőjéhez igazítva úgy rendezi el az oldalon, hogy az nagyítás nélkül is olvasható legyen, ujjbeggyel is kezelhető linkekkel és használható menüvel. A weboldal a későbbiekben szabadon szerkeszthető, új tartalommal bővíthető. Nem kell külön figyelmet fordítani a mobiloptimalizálásra. Azt a technika elvégzi Ön helyett. 
Mobilkészüléken megnyitva az oldal úgy fog kinézni, mint a középső képen.

Egy átlagos céges weboldal esetén egy ilyen átállás költsége 29.000 Ft+ÁFA. 
Ebbe az árba a főoldal és 4 aloldal mobilra optimalizálása tartozik bele. Minden további aloldal mobilra optimalizálása 4.500 Ft+ÁFA/ oldal.

Az átálláshoz .asp tárhelyre és MSSql adatbázisra is szükség van.  Ha a tárhelyszolgáltatója ezt nem tudná produkálni, akkor a feltételeknek megfelelő tárhely is beszerezhető tőlünk. Ennek éves díja 22.800 Ft+ÁFA. Természetesen a régi tárhely bérlése ezután lemondható.

2. Mobilra fejlesztett oldal 

Sokkal profibb megoldás, amikor a mobiltelefonról érkező felhasználókat egy kimondottan mobiltelefonhoz fejlesztett oldal fogadja, mint amilyen a jobboldali képen látható. A menü érintőképernyőn is könnyen kezelhető. A szöveg jól olvasható, csak lefelé kell görgetni. A weboldalon megadott telefonszám egy érintéssel tárcsázható. A rendszer az okostelefon GPS-ével is képes kapcsolatot teremeteni. Így egy gombnyomással elvezet a megadott címre. 

Egy ilyen mobil weboldal fejlesztése 70.000 Ft+ÁFA.
Ebbe az árba a főoldal és 5 mobil aloldal programozása tartozik bele. 
Ebben a werzióban is szükséges az .asp tárhely és MSSql adatbázis. 

3. Kombinált megoldások 

Nagyobb kiterjedésű szerteágazó weboldalak esetén a régi és az új rendszer kombinációját javasoljuk.  Ennek előnye, hogy a struktúra mélyén lévő weboldalak mobilra optimalizálása megúszható.  Ennél a megoldásnál az új rendszer szelektálja a látogatókat. A hagyományos platformról érkezők a régi oldalra kerülnek, a mobilosok az új mobil weboldalra. Ha a mobilos látogató olyan menüpontra kattint, ami még nem lett mobilra optimalizálva, akkor a régi oldalra irányítjuk át. Az új tartalmak természetesen már mobilra optimalizált formában készülhetnek el. 

Szeretné, hogy okostelefonon is élvezhető legyen a weboldala? További információkat szeretne? Töltse ki űrlapunkat és a következő munkanapon visszahívjuk!